Pensioenbewustwording

Het afgelopen enerverende jaar stond in het teken van het verhogen van pensioenbewustzijn. Of liever het wegpoetsen van ‘Pensioenonbewustzijn’. Voor veel mensen is het pensioen nog altijd een ver-van-mijn-bedshow. Maar veel minder dan een paar jaar geleden! Het besef dringt door dat een goede pensioenopbouw geen vanzelfsprekendheid meer is.

 

Ook dit jaar pakken we onze gezamenlijke verantwoordelijkheid op om pensioen dichterbij te brengen. Het is wel echter allemaal heel serieus van toon. Om de volgende stap te maken moeten we over de heg van onze toch-wat-mannen-met-grijze-pakken-sector heen kijken. Naar de entertainment-, gaming en media industrie.

Sexy

Hoe zorg je ervoor dat mensen hun pensioen opeens wel sexy gaan vinden in een tijd waarin de kranten bol staan van de negatieve berichten? Bij Zwitserleven hebben we dat concreet gemaakt met een serie luchtige informatieavonden; het Pensioen Podium. Een ontspannen avond waarin veel werd gelachen. Niet direct iets wat je je voorstelt bij een informatieavond over pensioenen.

Theater

Het leek een avondje theater. Pensioen gepresenteerd door een komisch duo. Ze wisten de sfeer er goed in te brengen en zelfs voor de meeste sombere boodschappen gelach aan het publiek te ontlokken. Afgewisseld met onze specialisten die op een leuke en heldere manier de ins en outs van het pensioen uitlegden.

Kleine stap

‘Leuk’, ‘leerzaam’, ‘nu snap ik beter hoe het zit’, en ‘dit motiveert mij om mijn pensioen te regelen’ waren een paar van de reacties van de ruim 120 aanwezigen. Een kleine stap. Ik ben er dan ook van overtuigd dat mensen best geïnteresseerd zijn in hun pensioen. Er schort gewoon iets aan de communicatie rondom pensioenen. We moeten het gewoon leuker maken. En sowieso helderder. Een ander mooi voorbeeld is ons digitale pensioenoverzicht. Dit is een filmpje in de cloud waarin je op een visuele manier meteen een overzicht hebt van je pensioen. Een enorme vooruitgang ten opzichte van de papieren UPO.

Fokke en Sukke

Ik was onlangs blij verrast om te lezen in nrc.next dat Fokke en Sukke hun pensioen ‘nu eindelijk’ gaan regelen. Ook al vielen ze daarbij al snel in slaap. Om dat te voorkomen is het aan alle betrokkenen om het pensioen ook dit jaar weer een stuk ‘leuker’ te maken. Binnenkort zal in GTST of Downton Abbey iemand bij zijn partner weggaan vanwege een te klein pensioen. Dat verhoogt pas echt het pensioenbewustzijn! Leuker kunnen we het wel zeker maken in 2013!

Bron: Maarten Edixhoven 15 januari 2013 in AM