23 november 2021

Rink Pensioen is fan van FC EMMEN!

Bijna een eeuw geleden werd de club uit Emmen opgericht, om precies te zijn op 21 augustus 1925. Aanvankelijk als NEC, maar al gauw onder de naam ‘VV Emmen’. De ploeg maakte naam en faam in het amateurvoetbal en besloot in 1985 het profavontuur aan te gaan, als FC Emmen. Maar liefst 33 jaar lang speelde de club in Stadion De Meerdijk mee om promotie naar de Eredivisie. Daarin slaagde de club in de play-offs van 2018. Het was het begin van een sprookje dat drie seizoenen duurde. In 2021 degradeerde de profclub voor het eerst in haar bestaan. Toch heeft de club met name in de drie seizoenen Eredivisie naam gemaakt en is de rood-witte club uitgegroeid tot dé club van heel Drenthe.

FC Emmen begon onder leiding van trainer Theo Verlangen bescheiden aan het profavontuur en eindigde tussen 1986 en 1989 standaard in de staartgroep. Een uitschieter naar de zesde plek in 1990 was een voorlopig hoogtepunt in de profgeschiedenis, maar aan het einde van de twintigste eeuw maakten de Zuidoost-Drenten pas echt furore. In de tweede helft van de jaren ’90 eindigde FC Emmen elk jaar in de top-5 van de Eerste Divisie en nam het dan ook bijna standaard deel aan de nacompetitie. Van promotie kwam het in die jaren echter nooit. Trainers als Azing Griever, Jan de Jong en Hennie Spijkerman zorgden er met hun teams voor dat de Meerdijk vol stroomde als nooit tevoren. Wekelijks bevolkten vijfduizend fans het stadion rondom de eeuwwisseling. Bekendste speler uit die tijd was Michael van Oostrum, de speler die de meeste wedstrijden (339) speelde in het eerste team en ook topscorer aller tijden is met 186.

Sportieve dieptepunten waren er ook. In 2005 eindigde Emmen als negentiende en in 2012 ook nog eens als achttiende. Net iets meer dan 2.000 toeschouwers vonden toen de weg naar het stadion nog op de vrijdagavond. Maar in het seizoen 2017/2018 begon een sprookje aan de Meerdijk. Met trainer Dick Lukkien eindigde FC Emmen in de reguliere competitie nog als zevende, maar via zeges op NEC en Sparta Rotterdam wisten de Drenten zich op 20 mei 2018 voor het eerst verzekerd van spelen op het hoogste niveau. Na een veertiende plek in het eerste seizoen en een twaalfde in de daaropvolgende (afgebroken) jaargang, moest FC Emmen een enorme inhaalrace maken om handhaving in 2021 te bewerkstelligen. In het zicht van de haven sneuvelde de ploeg echter alsnog. In de play-offs om lijfsbehoud ging het mis tegen NAC Breda. En zo duurde het eerste Eredivisieavontuur drie seizoenen.

Sinds medio 2013 beschikt de club weer over een eigen en zelfstandige jeugdopleiding. In het verleden braken spelers als Bas Dost, Kjell Scherpen, Bas Sibum, Jelle ten Rouwelaar, Mark-Jan Fledderus, Jos Hooiveld, Jürgen Locadia en Luciano Slagveer mede via de opleiding van Emmen door naar het betaalde voetbal. Anno 2021 zal de club onder leiding van trainer Dick Lukkien een mix moeten maken van een aantal ervaren spelers en de jongens uit de eigen jeugd. Met die formule en het motto ‘Hier kom ik weg’ gaat FC Emmen op jacht naar het heroveren van een plek bij de eerste achttien van het land.