Werknemer wil pensioenuitvoerder kiezen

Werknemer wil pensioenuitvoerder kiezen

Redactie InFinance | Datum: 02-06-14

 

Een groeiend aantal werknemers wil graag zelf uitmaken bij wie zij hun pensioen onderbrengen. Aegon verwacht op den duur een stelsel waarin de keuze voor een pensioenuitvoerder vrij is.

Dat blijkt uit onderzoek van Aegon naar de pensioenvoorbereiding van mensen in loondienst. In totaal gaat het om 16.000 mensen in vijftien landen. Herman Kappelle, directeur bij Aegon en bijzonder hoogleraar Fiscaal Pensioenrecht, ziet dat drie op de vier werknemers het verplichte pensioen wel steunt. “Werknemers weten van zichzelf dat hun pensioenbewustzijn laag is. Ze zijn blij dat er automatisch pensioenpremie wordt ingehouden op hun salaris. Gelukkig staat dat ook niet ter discussie.”

Anders is dat bij de verplichting om het pensioen bij een specifiek pensioenfonds of verzekeraar op te bouwen. “Ik zie vooral bij jongeren een groeiende behoefte om zelf uit te maken bij wie ze pensioen opbouwen. Veel werkgevers zijn nu verplicht om hun regeling te laten uitvoeren door een bedrijfstakpensioenfonds. Ik verwacht op den duur een stelsel waarin de keuze voor een pensioenuitvoerder vrij is.”

Een ander opvallende uitslag van het onderzoek is dat deeltijdpensioen de nieuwe norm gaat worden. Meer dan de helft van de werknemers verwacht straks geleidelijk met pensioen te gaan of zelfs gewoon door te werken na hun 67ste. Slechts een derde denkt nog ‘ouderwets’ van de een op de andere dag te stoppen met werken.

“Deeltijdpensioen is nu al mogelijk. Zowel juridisch als fiscaal. De werkgever moet de mogelijkheid opnemen in zijn pensioenregeling en de pensioenuitvoerder moet bereid en in staat zijn deeltijdpensioen uit te voeren. Daarnaast ligt er een taak bij de sociale partners om de werknemer beter voor te bereiden op het nemen van dit soort individuele beslissingen. Want de verantwoordelijkheid voor een goed pensioen verschuift definitief naar de werknemer”, aldus Kappelle.

– See more at: http://www.infinance.nl/artikel/financiele-planning/10554/werknemer-wil-pensioenuitvoerder-kiezen#sthash.fAUpXL5u.dpuf