18 oktober 2021

Verbond vraagt om uitstel nieuwe pensioenwet

Het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie waarschuwen voor problemen bij de invoering van de nieuwe regels voor het verdelen van pensioen na een scheiding. Partners die een verkeerde keuze maken, kunnen die nooit meer terugdraaien. Verzekeraars en pensioenfondsen worden bovendien op kosten gejaagd. Dit meldt het FD.

De twee belangenverenigingen roepen daarom op om het wetsvoorstel dat de nieuwe verdeling van pensioen bij een scheiding regelt, uit te stellen.

‘Pensioen makkelijk vergeten’

In de nieuwe wet, die op 1 juli 2022, in moet gaan, is bepaald dat na een scheiding partners standaard recht hebben op de helft van het pensioen van hun ex. Het opgebouwde pensioen wordt direct bij de scheiding automatisch verdeeld door het pensioenfonds of de verzekeraar. Wie dat anders wil, mag dat tijdens de scheiding afspreken en moet dat binnen zes maanden doorgeven. Gebeurt dat niet, of te laat, dan is de verdeling al onomkeerbaar.
De pensioenfondsen en verzekeraars zijn echter bang dat straks de verdeling van pensioen door partners en hun adviseurs, een mediator of advocaat, midden in een scheiding over het hoofd wordt gezien. Bovendien kunnen er goede redenen zijn om van de standaard gelijke verdeling af te wijken. Bijvoorbeeld in het geval van ander vermogen, zoals het huis of een erfenis. De uitvoerders pleitten daarom eerder voor een verplicht pensioenplan, zoals stellen ook een plan moeten maken voor kinderen. Dat gaat het kabinet veel te ver. Een alternatief is extra begeleiding, maar ook dat is volgens de uitvoerders nog niet goed geregeld. Het Verbond en de Pensioenfederatie vrezen daarnaast dat hun achterban straks de boze en teleurgestelde gescheiden partners aan de lijn krijgt. Omdat zij — misschien pas jaren later — ontdekken niet goed te zijn geïnformeerd. Voor die mensen kunnen de fondsen en verzekeraars dan niets meer betekenen